Forsowanie Odry i Nysy Łużyckiej - początek operacji berlińskiej

dodano 2016-04-15 11:22 w kategorii: Informacje

W dniu 16 kwietnia obchodzimy 71 rocznicę forsowania Nysy Łużyckiej. Uroczystości organizowane przez Związek Weteranów i Rezerwistów Wojska Polskiego Wielkopolski oddział wojewódzki, odbędą się o godz. 11.00 przy pomniku II Armii Wojska Polskiego na Poznańskiej Cytadeli.

16 kwietnia 1945 r. armie trzech frontów sowieckich przystąpiły do forsowania Odry i Nysy Łużyckiej, rozpoczynając jedną z ostatnich ofensyw II wojny. Dwa tygodnie później ofensywa, znana jako operacja berlińska, zakończyła się zdobyciem stolicy hitlerowskich Niemiec. Forsowanie Nysy Łużyckiej było częścią tzw. operacji łużyckiej, podczas której doszło do bitwy pod Budziszynem (22-28 kwietnia). Była to jedna z najbardziej krwawych bitew w historii wojska polskiego. Uczestniczyła w niej znajdująca się w składzie 1 Frontu Ukraińskiego 2 Armia Wojska Polskiego pod dowództwem gen. Karola Świerczewskiego, walcząca przeciw wojskom niemieckim Grupy Armii "Mitte". Podczas operacji łużyckiej zginęło prawie pięć tysięcy polskich żołnierzy, trzy tysiące uznano za zaginionych, a 10 tys. zostało rannych.