Spotkanie zespołu organizacyjnego Kongres Wsi Polskiej

dodano 2017-09-23 17:11 w kategorii: Ludzie

W dniu wczorajszym w siedzibie sojuszu Lewicy Demokratycznej odbyło się drugie spotkanie zespołu organizacyjnego Kongres Wsi Polskiej. W spotkaniu brali udział przedstawiciele wszystkich rejonów kraju. Wielkopolskę reprezentowali Romuald Ajchler oraz Leszek Stawicki.
Ustalono, że Kongres Wsi Polskiej odbędzie się 18 listopada br. o godzinie 11.00 w sali kolumnowej Sejmu RP. SLD chce podczas Kongresu ukazać problemy jakie dotykają nie tylko rolników ale wszystkich mieszkańców wsi i przedstawić swoje propozycje rozwiązania wielu z nich.
Na wczorajszym spotkaniu dyskusja toczyła się nad rozwiązaniem problemów małych miejscowości i dostępu ich mieszkańców do podstawowych dóbr jak komunikacja publiczna, opieka zdrowotna itp. Poruszano również problem budowy wielkich ferm zwierzęcych a także wiatrowych. Musimy stworzyć takie mechanizmy prawne aby umożliwić budowę ferm i rozwijać produkcję a jednocześnie nie utrudniać życia mieszkańcom nie związanym z produkcją rolniczą. Kongres poruszy problematykę związaną z Wspólną Polityką Rolną. Należy przypomnieć również, że dzięki staraniom i w czasie rządu SLD i  Polska weszła do Unii Europejskiej dzięki czemu wieś Polska stała się piękniejsza i nowocześniejsza.